Passen en meten in een bestaande locatie

In Scheveningen wordt een nieuw KFC-restaurant geopend in een bestaand pand aan een winkelpromenade. Door de jaren heen zijn er veel wijzigingen in de installaties geweest. Omdat de laatste huurder tot het laatste moment blijft zitten, is het tot aanvang van het verbouwingsproject lastig om de installaties exact in beeld te krijgen. Naast de bouwkundige beperkingen, waardoor er weinig ruimte is voor het opstellen van de installaties, zijn er ook beperkingen in het gebruik van het dak. De Vereniging van Eigenaren van de bovengelegen woningen staat ingrepen op het dak boven het restaurant niet toe. Dit betekent dat er uitgeweken moet worden naar het dak boven de 7e verdieping, waardoor er andere installaties nodig zijn dan eerder bedacht.

Meedenken ‘on the job’

KFC heeft voor haar restaurant een standaard bestek met installatiewensen. Op deze locatie konden we hiermee niet uit de voeten. De luchtbehandelingskast kon niet in de technische ruimte geplaatst worden, vanwege de bovenliggende oprit van het parkeerdek. Het alternatief op het dak paste niet binnen de wettelijke geluidseisen en alternatief twee paste niet in het beleid van KFC in het kader van bereikbaarheid. Uiteindelijk is er een aparte ruimte ingericht naast het restaurant waar de luchtbehandelingskast is geplaatst.

Omdat de koelinstallatie naar de 7e verdieping verplaatst moest worden, konden wij niet de oorspronkelijk bedachte installatie plaatsen. Wij zijn overgestapt op een VRV-systeem met een sterkere compressor, zodat de 36 meter hoogte goed overbrugt kan worden. Vanwege de locatie moest er wel een windscherm geplaatst worden om de installatie af te schermen voor directe zeewind. Bovendien werden de units extra gecoat in verband met de zilte lucht. Het verplaatsen van de installaties naar de 7e verdieping vond tijdens de uitvoering plaats, maar had geen gevolgen voor de planning van de opdrachtgever.

Naast de technische installaties heeft GUTS ook de sanitaire installatie gerealiseerd. Vanwege de constructieve beperking in de vloer, hebben wij voor de toiletten pompen in de afvoer geplaatst voor aansluiting op het riool. Ook hebben wij de keuken van water en afvoer voorzien. Vanwege de lage waterdruk is er een hydrofoor geplaatst voor de werking van de frisdrankinstallatie.

Bijzonder is de regelinstallatie, waarop alle installaties zijn aangesloten. KFC stelt hoge eisen aan een dergelijke installatie, omdat alles altijd op de juiste wijze moet functioneren. Deze installatie meldt ook direct alle storingen aan partijen die snel de voorkomende storing kunnen verhelpen. Want storingen aan de rioleringspompen, daar moet je als restaurant niet aan denken.

Projectleider Mark Scheffers praat enthousiast over de uitdagingen in het project. “Ik heb al vaker installaties aangelegd in binnenstedelijke locaties. Daar heb je altijd te maken met balkons, daken en buren. Het geluidsniveau van de installaties is dan vaak een knelpunt. Gelukkig hebben we zelf een bureau dat het akoestische geluidsniveau kan uitrekenen, zodat we zeker weten dat we binnen de wettelijke kaders blijven.”

Altijd met een lach aan het werk

Dit project kende tijdens de doorlooptijd veel uitdagingen. De vloeren, daken en plafonds leverden ons wel eens hoofdbrekens op. GUTS stelde zich flexibel op en dacht mee in oplossingen. Daarbij viel er zelden een onvolkomen woord: altijd een lach op hun gezicht. Samen hebben we er iets moois van gemaakt. Ze hebben niet voor niets tijdens de opening van ons de ‘customer maniac award’ ontvangen voor partnership.

 

KFC-customer-maniac-award

Projectnaam:  KFC Scheveningen

Locatie: Scheveningen

Opdrachtgever: KFC Holdings B.V., Amsterdam

Adviseur installaties:  W4Y, Harderwijk

Projectmanagement: XS Architecten, Amersfoort

Markt:
Horeca

Dienst:
Engineering
Realisatie

Discipline:
Werktuigbouwkunde