Voor De Bijenkorf zijn wij in Rotterdam begonnen met het plaatsen van nieuwe koelmachines in het kader van het masterplan Koeling. Dit moet leiden tot duurzamere en energiezuinigere installaties in 2030.

Toepassing nieuw koudemiddel HFO

De nieuwe koelinstallatie is voorzien van het koudemiddel HFO dat bijdraagt aan een aanzienlijke verlaging van de CO₂-productie en voldoet aan de toekomstige regelgeving rond brandveiligheid, giftigheid en het tegengaan van broeikasemissies. Voor dit nieuwe koudemiddel gelden speciale eisen ten aanzien van ventilatie bij binnenopstelling. Dit betekende dat we een nieuwe indeling moesten maken voor de opstelling in de ruimte en er enkele bouwkundige aanpassingen nodig waren voor het plaatsen van de nieuwe installatie. Obstakels, zoals de sprinklerinstallatie, werden weggehaald en ergens anders geïnstalleerd.

Op het dak 

De nieuwe koelinstallatie werd zodanig geplaatst dat de oude machine nog kon blijven doordraaien. Daarvoor werd er een extra gat gemaakt in het dak, waarvoor een constructeur werd ingeschakeld. Met een enorme hijskraan werd de nieuwe installatie over het dak getild en geplaatst. Iets wat achteraf ook de beste oplossing bleek voor deze druk bevolkte binnenstedelijke locatie. Uiteindelijk moesten we vanwege de extreem hete zomer ook nog een noodkoeling plaatsen. Voor deze tijdelijke koelmachine waren extra elektra aansluitpunten en slangdoorvoeren nodig. Toch lukte het ons om de installatie binnen 2 dagen gereed te hebben. 

Inregelen installaties

De meet- en regelinstallatie is behoorlijk ingewikkeld omdat er 3 machines aangestuurd worden die op dezelfde installatie zijn aangesloten. De koelinstallatie wordt nog in begin 2019 aangepast om het energieverbruik verder te verminderen door de waterhoeveelheid over de machines te variëren. Dit maakt de regeling nog belangrijker en ingewikkelder.

Nieuw en onbekend

Werken met een nieuw product kent zo zijn obstakels. De leverancier van de machine was nog niet zo goed op de hoogte van alles wat er bij het nieuwe koudemiddel komt kijken. Dit zorgde voor lange levertijden en extra bestellingen. Een flinke uitdaging voor ons was om alle informatie compleet te krijgen. Dit betekende veel improviseren, maar ook leren. Een HFO gekoelde installatie kent voor ons weinig geheimen meer.

Project: verduurzaming installaties de Bijenkorf Rotterdam

Locatie: Rotterdam

Opdrachtgever: de Bijenkorf

Markt:
Retail

Discipline:
Beheer, onderhoud en Service
Klimaatbeheersing
Meet en regeltechniek

Direct advies op maat?

Onze experts helpen u graag verder.
Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

+31(0)880 280 403