Dinsdag 1 oktober openden Bert van Barneveld, directeur GUTS Installatietechniek, en adjunct-directeur Hendrik Schoenmakers van TEB Vakschool officieel het nieuwe praktijklokaal voor aankomend elektrotechnici in het pand van GUTS in Boxtel. Onder het toeziend oog van een aantal genodigden onthulden zij het lokaal, dat ruimte biedt aan 7 opleidingsplekken. “Opleiding van jonge mensen die het vak willen leren, vinden wij heel belangrijk”, vertelt Van Barneveld. “Daarom dat wij dit initiatief ook met beide handen omarmen.”

Initiatiefnemer Johan Veraa, operationeel manager bij GUTS, constateerde dat er ‘op het werk’ soms te weinig tijd en aandacht is om BBL-leerlingen het vak van elektromonteur te leren. “Soms is er extra tijd nodig om vaardigheden op het gewenste niveau te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het goed leren van bochtjes maken in installatiebuizen. Of het oefenen van specifieke dingen als motorschakelingen. Iets wat op het werk van GUTS niet voorkomt, maar wel onderdeel is van de opleiding. Omdat wij al jaren samenwerken met TEB Vakschool heb ik gevraagd welke rol zij daarin kunnen spelen. En zo is er een samenwerking ontstaan.”

TEB-vakschool heeft al meerdere praktijklokalen in de regio, alleen zijn deze veelal gericht op werktuigbouwkunde en installatietechniek. “Een lokaal waar elektrotechniek geoefend kan worden, hadden we nog niet”, zegt Hendrik Schoenmakers. “Ik ben dan ook heel blij dat GUTS hiervoor de handen uit de mouwen wilde steken en samen met ons een prachtige praktijkruimte heeft gerealiseerd. Hier kunnen onze leerlingen in Brabant veilig, onder leiding van een vakdocent, zich het vak van elektromonteur eigen maken zonder tijdsdruk.” In de aanloopfase verwacht TEB twee keer per maand van het lokaal gebruik te maken. De ambitie is dat dat 2 à 3 dagen per week gaat worden.